понеділок, 13 вересня 2021 р.

7 характеристик кризи трьох років

                           7 характеристик кризи трьох років

1.    Негативізм. Дитина відмовляється взагалі підкорятися певним вимогам дорослих. Головний мотив дії – зробити навпаки, прямо протилежне тому, що йому запропонували.

2.    Вередливість. Це реакція на своє власне рішення. Вередливість полягає в тому, що дитина наполягає на своїй вимозі, на своєму рішенні. Впертість не слід плутати з наполегливістю, завдяки якій дитина досягає бажаного. Вперта дитина наполягає на тому, чого їй не так і хочеться, або й зовсім не хочеться, або давно розхотілося.

3.    Гонорливість. Це протест проти порядків, які існують вдома. Дитина наполягає на своїх бажаннях і невдоволена всім, що їй пропонують і роблять інші.

4.    Свавілля. Стремління до емансипації від дорослого. Дитина хоче робити й вирішувати все сама. Це позитивне явище, але під час кризи гіпертрофована тенденція до самостійності призводить до свавілля, вона часто неадекватна можливостям дитини і спричиняє додаткові конфлікти з дорослими.

5.    Знецінювання. Йде знецінення старих правил поведінки. Дитина може почати сваритися, кинути або поламати улюблену іграшку.

6.    Протест-бунт. Він проявляється в частих суперечках з батьками.

7.    Деспотизм. У сімї з однією дитиною може зявитися деспотизм. Дитина жорстоко проявляє свою владу над дорослими, що оточують її, диктує, що вона їстиме, а що – ні, може мама йти додому чи ні. Якщо в родині декілька дітей, то замість деспотизму можуть виникнути ревнощі.

Наприкінці раннього віку виникає феномен «Я сам» означає не тільки виникнення зовні помітної самостійності, а й водночас відділення дитини від дорослого.

Проходячи таку складну перебудову, дитина може набувати певних відхилень у своїй поведінці, тому слід знати про них і вчасно реагувати на ці зміни. Раннє виявлення негараздів та їх подолання у діях дитини допоможе збереженню її психічного та фізичного здоров’я.  

 

Джерело: інтернет-ресурс.

Немає коментарів:

Дописати коментар