понеділок, 18 жовтня 2021 р.

Ігри і вправи

 

Ігри і вправи для дітей із відхиленням у спілкуванні

Труднощі у взаємостосунках дітей виникають часто. Це нормально, але дорослим варто звернути увагу на стійкі прояви замкнутості, конфліктності й емоційної нестійкості дитини в ситуації спілкування. Треба частіше запитувати дитину, з ким вона дружить, в які ігри грає з ровесниками, хто їй подобається, з ким не хоче дружити і чому. Варто зауважувати і постійні скарги на те, що всі навколо погані, б’ються, ображають, не приймають до гри.

Завдання дорослих – увести дитину в світ складних людських стосунків і почуттів, показати як можна побороти труднощі у спілкуванні, не на словах, а на прикладах із реального життя, казках, історіях.

Ігра та вправи, які навчають жити дружно, згуртовують їх, допомагають відчути інших.

Гра «Колобок»

Для дітей віком від 4 років.

Діти сідають колом. Ведучий, тримаючи в руках клубок, обмотує нитку навколо пальця, ставить різні запитання і віддає клубок іншому учаснику – і так по колу.

Усі бачать нитки, що зв’язують їх у єдине ціле, визначають, на що схожа фігура, багато дізнаються одне про одного, зближуються.

Вправа «Вітер дме на…»

Для дітей віком від 5 до 10 років.

Зі словами «Вітер дме на…» ведучий розпочинає гру. Щоб гравці краще познайомилися одне з одним, запитання можуть бути такими: «Вітер дме на того, в кого світле волосся» - усі світловолосі збираються в одну групу. Ведучі мають змінюватися, щоб кожен міг поставити запитання.

Вправа «Дружба починається з посмішки»

Для дітей віком від 4 років.

Сидячи колом, діти беруться за руки, дивляться сусіду в очі й дарують йому без слів посмішку.

 

 

Немає коментарів:

Дописати коментар